Kullandığınız sosyal ağlarda muhakkak bazı markaları takip ediyorsunuzdur. Benim şahsi fikrim insanlar markaları:
1- Faydalı bilgiler,
2- Eğlenceli içerikler,
3- Yeni ürünler,
4- Promosyonlar ya da takip ettiği markaların kişiliğini yansıttığını düşündüğünden (aynı ”MSN” de ne dinliyorum özelliğini kullanıp, aslında hiç dinlemediği şarkıları insanların görmesini sağlamak istediğimiz gibi.) takip ediyor.
Sebebi ne olursa olsun gerçekten bazı markalara gönülden bağlıyız. Bazen sorduğunuz bir soruya anında cevap verilmesi, bazen promosyon ürünlerden birinin bize çıkması, moralimiz bozukken bize moral veren keyifli bir OREO içeriği vb. birçok sebep, aslında sosyal medyada bizi markalara bağlıyor.
Ama gel gelelim bazı markalar, ”Onlar yaptı biz de yapmalıyız?” mantığıyla, insanların markadan beklediği sosyal medya taktiklerini es geçtiği için bazen işler değişiyor ve büyük bir nefret içinde bu marka bunu nasıl yapar diye sinirleniyoruz.
Sprout bu konuda bir rapor hazırlamış ve sosyal medyadaki markaların paylaştığı içeriklerden hangilerinin insanları rahatsız ettiğini, 1000’den fazla Facebook, Twitter ve Instagram kullanıcısına sorarak ortaya çıkarmış.
İşte sonuçlar:
Tamam! Tamam! İnsanların promosyonu sevdiğini çözdünüz, sürekli promosyon yapıyorsunuz ve bu içeriklere yüksek miktarda reklam veriyorsunuz. Ama görüldüğü üzere her şeyin fazlası zarar.
Ülkemizde markaların argo kullanması gibi bir durum yok. Fakat marka kimliğine yakışmayan laubali (kötü manada demiyorum) tarz yakışırken, her markada ürün ve hizmetleri gereği böyle hoş durmaz.
B2B bir markanın sosyal medyada B2c bir marka gibi davranması beklenemez. Düşünseniz ya, bir çikolata markasıyla, yazılım satan bir marka nasıl ortak içerikte buluşabilir. Birinde son kullanıcıya dokunacak bir hikaye yaratmak gerekirken diğerinde muhtemelen sektör istatistikleri ve yazılımları tanıtıcı içerikler paylaşılacaktır. Bu nedenle ilk önce markamızı anlayalım, sonra içerik stratejimizi buna göre çizelim.
Yapamıyorsanız zorlamayın diyorum. İçeriklerinizi analiz ederseniz, insanların gerçekten hangi içeriklerinize odaklandığını görebilirsiniz.
Bu benim de sinir olduğum bir konu. Fakat milyon takipçisi olan marka sayfalarını ve bu sayfaları yöneten sosyal medya ajanslarını düşünüyorum ve ”2-3 stajyer ile zor bu işler.” diyorum. Gerçi genelde otomasyon şeklinde cevaplar veriyorlar ama karşı taraf ısrarla gerçek bir cevap istiyor. Bu işi bi çözmek lazım. Duyurulur..
İstatistik Kaynakları: Sproutsocial
Su haberay var hic sevmem ya. Millete yalan icerik gosterip farkli icerik okutuyorlar