SOSTAC ® pazarlama planlama modeli nedir ve bunu nasıl kullanabilirim?
Eğer SOSTAC ® nedir bilmiyorsanız, kampanyalarınız ve pazarlama stratejilerinizde kullanmanız için oldukça değerli bir model olduğunu söyleyebilirim. Hatırlaması oldukça kolay olan ve farklı planlama faaliyetleri için oluşturulacak planlamalarda oldukça kolaylık sağlayan SOSTAC®, bu yüzden 2011 yılında en popüler üçüncü pazarlama modeli olarak seçilmiştir. Eğer genel bir pazarlama stratejisi, e-mail marketing, SEO gibi bireysel kanal taktikleri veya dijital bir pazarlama stratejisi oluşturmak istiyorsanız, SOSTAC® size fazlasıyla yardımcı olacaktır.
SOSTAC® nedir?
SOSTAC® 1990 yılında PR Smith tarafından, pazarlama planlamasına yardımcı olması için geliştirilen bir planlama modelidir. Kapsamlı ve iyi yapılandırılmış bir plan geliştirmek için kullanabileceğiniz bu modeli, 5 dakika içinde öğrenebilecek olmanız sizin için oldukça büyük bir avantajdır.
SOSTAC® ne anlama gelir:
Situation Analysis (Durum Analizi) – Şu anda neredeyiz?
Objectives (Amaçlar)– Nerede olmak istiyoruz?
Strategy (Strateji) – İstediğim yere nasıl varabilirim?
Tactics (Taktikler)– İstediğim yere tam olarak nasıl gidebilirim?
Action (Eylem) – Planımız Nedir?
Control (Kontrol) – Ölçüm, izleme, gözden geçirme, güncelleme ve değiştirme.
SOSTAC® analizini kullanarak nasıl bir dijital pazarlama planı oluştururuz?
Dijital bir pazarlama planı oluşturmak önemli bir zaman ve çaba gerektirir. Bu planı hazırlamak için bir sürü teknik vardır. SOSTAC® analizi ise dijital bir pazarlama planı oluşturmaya başlamak için en iyi yollarından biridir.
Situation Analysis (Durum Analizi): Bir dijital pazarlama planı oluştururken ilk adım mevcut iş senaryonuzu analiz etmektir yani bugünkü durumunuzu anlamak. Bunu yapmak için en iyi yol, mevcut müşterilerinizi anlamaktan geçer. Sonraki adım, rakip analizi yapmak. Son adım ise: işin makro ve mikro ortamına göz atmaktır.
Bu adımın özeti şu şekildedir: Müşteri avatarları oluşturup, rekabet analizi yaparak ana sorunları belirlemek.
Objectives (Amaçlar): Basitçe söylemek gerekirse, yapacağınız dijital pazarlama planınızı başarıya ulaştırmak için, ortaya planınıza uygun akıllı amaçlar koymalısınız ve bu amaçların bir zaman çizelgesi ile ölçülebilir olmasına dikkat etmelisiniz. Amaçlarınız önemlidir; çünkü bu amaçlar SOSTAC® ‘ta kalan diğer adımlarınıza rehberlik edecektir.
Örneğin; insanlar genellikle sosyal medya kampanyaları ve diğer çeşitli online pazarlama faaliyetlerini başlatırken temel hedeflerine odaklanmaz. Bu da başarısızlığa neden olur.
Bu adımın özeti şu şekildedir: Başarıya ulaşmak için net amaçlar belirleyin ve bu amaçlara odaklanın.
Strategy (Strateji): Demografik özelliklerin belirlenmesi, STP’nin yürütülmesi (Segmentation, targeting and positioning–bölümleme, hedefleme ve konumlandırma) gibi pazarlama stratejileri bu adımda karşımıza çıkıyor. Müşterileri kazanmak, ilgisini çekmek ve tutma stratejini bu başlık altında incelememiz gerekiyor.
Bu adımın özeti şu şekildedir: Şirket ve marka konumlandırma, hedef kitleye ve segmentlere odaklanmak.
Tactics (Taktikler): Gerçek fikirlerin ortaya çıktığı adımdır. Uygulanacak kampanyalar, taktikleri açıklamak için en iyi yoldur. Bu yapılacak tüm faaliyetleri kapsamaktadır. Açılış sayfalarından, web sitesi optimizasyonuna, sosyal medya kampanyaları vb… kadar.
Bu adımın özeti şu şekildedir: Uygulamak için faaliyetlerin somut listesine odaklanmak.
Action (Eylem) ve Control (Kontrol): Dijital pazarlama planının uygulanması için gerekli bütçe oluşturulmalıdır. Bu kaynaklar bir zaman çizelgesiyle birlikte takip edilmelidir. Akıllıca seçilen hedeflerin bu stratejinin Anahtar Performans Göstergeleri olması işleri oldukça kolaylaştıracaktır. Analytics ve KPI ölçülebilir. Bunlar daha sonra pazarlama planının sonucunu bildirmek ve daha yalın hale getirmek için kullanılır.
Bu adımın özeti şu şekildedir: Plan için zaman çizelgesi, kaynak tahsisi, performans ölçütleri.
Kaynak: Smart Insight